Friskt ord

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I kamp for det friske ord

with 22 comments

friskt ordVi har den ubetingede glede av å ønske velkommen til Friskt ords sider på det mye omtalte internettet.

Friskt ord er innstiftet for å fremme det friske ordskfte. Vårt fremste formål er å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge, særlig ved å stimulere det høylytte, det usaklige, det fjollete, det absurde, det merkverdige, det markskrikerske og det knekkebrødsprø i det offentlige ordskiftet.

Friskt ord ønsker å verne om mangfoldet i norsk debatt. Vi vil gjøre det ved å fremheve særegne røster som beriker den offentlige samtalen på måter som stemmer overens med et eller flere av kriteriene beskrevet over.

Vi vil oppfylle dette formålet på to måter. Dels ved å videreformidle særlig friske bidrag til norsk debatt, dels gjennom utdelingen av FRISKT ORDS PRIS, som vil tildeles kandidater i våre øyne har levert særlig fortjenestefulle bidrag til forfriskningen av norsk debatt.

Det er ikke et kriterium for å få prisen at vi slutter oss til kandidatens meninger. Men det er heller ikke slik at prisen primært tildeles de som har levert de mest ufyselige utsagnene. Det er ikke en pris for politisk ukorrekthet. Man må først og fremst fremme sine meninger på en frisk måte, være seg om disse meningene er sympatiske eller stein hakke sprø.

For å holde temperaturen oppe, vil vi dele ut prisen månedlig. Vi oppfordrer våre lesere om å presentere forslag til kandidater. Ta del allerede nå og foreslå kandidater til Friskt ords pris for mai 09.

Written by Arnfinn Pettersen

mai 8, 2009 kl. 12:39 pm

Publisert i Om Friskt ord

22 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Raudt sin nye video er jo relativt frisk… om ein ikkje har høyrd denslags tusen gonger før altså ;-P

  Mad Mullah Hastur

  mai 8, 2009 at 12:47 pm

 2. Ja! Rødts siste video fortjener en pris 😉

  Ken Jackson

  mai 8, 2009 at 1:06 pm

 3. Kunne noen av dere furnere en travel fugl med en lenke?

  dodofuglen

  mai 8, 2009 at 1:07 pm

 4. Mad Mullah Hastur

  mai 8, 2009 at 1:09 pm

 5. Nå er ikke dette primært tenkt som en pris for historieløshet og dårlig smak, men videoen er unektelig en god kandidat, ja. Ellers har Oda Rygh via Twitter levert følgende forslag:

  «Per Willy Amundsen for sitt «vi bryr oss ikke om statistikk og slikt» da han fikk vite at innvanderere integreres greit.»

  Vi har med andre ord allerede en god politisk spredning på forslagene. Kan bli mye moro for juryen. Så snart den er oppnevnt.

  dodofuglen

  mai 8, 2009 at 1:18 pm

 6. Kva er kriteriet for å sitte i juryen? ;-D

  Mad Mullah Hastur

  mai 8, 2009 at 1:20 pm

 7. Ellers må jeg si at jeg tror det var Vittvarr som hadde sitatet, hurm… Må sjekke va det nøyaktige var! Det som hadde vært søtt ville jo vært en «du kan jo bevise hvasomhelst med fakta!»

  Oda Rygh

  mai 8, 2009 at 1:23 pm

 8. Jeg vil i det lengste strekke meg langt for at første pris ikke skal tildeles Nina Karin Monsen. Men sitater som dette gjør det veldig fristende:

  Min virksomhet hører til den skapende humanisme, som det het i gamle dager. Jeg har alltid vært sånn. Jeg går frivillig i fotsporene til slike som Henrik Ibsen, Søren Kierkegaard og Kai Munk. [Herfra: http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/article3065618.ece%5D

  Nå er dette heldigvis ikke ment som en pris for manglende ydmykhet heller.

  dodofuglen

  mai 8, 2009 at 1:30 pm

 9. Mulle: Kriteriet for å sitte i juryen er at du svarer ja hvis jeg spør. Denne siden ble til ut fra et øyeblikks inspirasjon for vel en time siden. Jeg trenger litt tid til å tenke på hva den kan bli.

  dodofuglen

  mai 8, 2009 at 1:31 pm

 10. Fra Revolusjonært roteloft:

  Det spennende er Per-Willy Amundsen sitt svar da Klassekampen konfronterte ham med resultatet av raporten: (KK, onsdag 4. mars)

  Innvandringspolitisk talsmann for FRP, Per Willy Amundsen har ikkje lese årsrapporten frå Imdi, men meiner det er ein forenkling å måle integrering etter indikatorar som arbeid, utdanning og levekår. – Vi er langt unna der vi skal vere. Det går ikkje an å lukke augo og gøyme seg bak statistikk om arbeid, seier han. Amundsen er også skeptisk til å slå fast en samanheng mellom god integrering og butid i landet.

  Ken Jackson

  mai 9, 2009 at 4:24 pm

 11. Hva med Trond Ali Lindstad og Hanne Nabintu Herland, det blåser friskt der i gården skal jeg si.

  Sigmund

  mai 9, 2009 at 7:05 pm

 12. Sigmund: Begge er lovende kandidater, men har du noen bestemte utsagn i tankene? Vi er litt for nye til å begynne med life time awards for lang og tro tjeneste ennå.

  dodofuglen

  mai 9, 2009 at 7:14 pm

 13. Herlands kronikk i Aftenposten 8. mars 2007 var frisk som bare det.

  Lindstad har jo nyttiggjort seg av friske ord i årtier med minst to forskjellige friske grunnsyn, men hvis det er et mål å være litt dagsaktuelle så kan vi dette fra Aftenposten for et års tid siden:»I Koranen og i Bibelen, omtales et slikt samfunn, der homoseksuell praksis spilte en viktig rolle. Det var samfunnet til Lot. Men den praksisen slo tilbake på samfunnet, som ble ødelagt. Det ligger lærdommer i det»

  Forøvrig vil jeg også nominere Erling Fossen med sine krigsforbryteranklager før jul.

  Har du tenkt på en egen kategori som kan hete «gutten som ropte fitte»?, tror Fosse ville stille sterkt der.

  Sigmund

  mai 9, 2009 at 8:16 pm

 14. Apropos debatten rundt NKM og alt hennes vesen, ligger Guro Sieboeko godt an med sin replikk til Francis Sejersted: «Du tar liv ved å gi Fritt Ord-prisen til Nina Karin Monsen» (selvmordsargumentet har lenge vært en oversett priskandidat).

  Ikke minst siden Kim Frieles ordfriske betegnelse av Øivind Benestad som «en rasistisk seksualfascist» fra NRK Ukeslutt begynner å bli et par tre år gammel.

  Men Rødt overgår som så ofte begge.

  Bjørn Are

  mai 10, 2009 at 9:58 am

 15. Eh, Guro Sibeko. Litt tidlig på morgenen. Jeg fortjener sikkert en pris.

  Bjørn Are

  mai 10, 2009 at 10:00 am

 16. Jeg vil nominere Jøran Kallmyr (FrP) for utspillet der han foreslår at en offentlig oppnevnt gruppe fra næringslivet og musikkbransjen skal teste gatemusikanter. Audition for å få kommunal lisens til å spille i Oslos gater er en frisk tolkning av FrPs liberalisme som fortjener å settes pris på.

  Syltegeek

  mai 12, 2009 at 7:55 am

 17. Syltegeek: Du har ikke oppholdt det over lengre tid i nærheten av en av våre trekkspillspillende østeuropeiske turister, har jeg på følelsen.

  dodofuglen

  mai 12, 2009 at 8:15 am

 18. Joda, jeg har det. Surt henger de og høye er de, og jeg gleder meg til internasjonal fattigdom er avskaffa så de slipper å dra hit og lage jamrelyder. De er litt som spammere, de gjør det så lenge det lønner seg og alternativene er dårlige nok.

  Men forslaget til prisen er på grunn av tolkningen av FrPs liberalisme. Hadde noen fra AP foreslått det samme hadde jeg vært like uenig, men det hadde ikke vært fullt så verdig en Friskt Ord. For all del, ikke helt uverdig heller.

  Syltegeek

  mai 12, 2009 at 8:36 am

 19. Syltegeek: Det er notert.

  dodofuglen

  mai 12, 2009 at 9:10 am

 20. Synes Johan Galtung har vært merkelig taus i det siste…kanskje håpet om denne prisen kan lokke ham frem igjen?

  snirkelsnorkel

  mai 13, 2009 at 8:35 am


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: