Friskt ord

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Juryleders tale ved annonseringen av Friskt Ords første pris

leave a comment »

talerstol«Hvorfor Friskt Ords pris», har horder av nysgjerrige spurt oss om siden starten. Et viktig spørsmål.

*Klapp på hodet til flinke horder*

Det enkle svaret er ”fordi vi ikke hadde noe valg”. Det var ingen vei utenom. Det kompliserte svaret trenger litt sånn derre kontekst.

Da Nina Karin Monsen av en eller annen grunn vi fortsatt ikke helt har skjønt [les jurylederens syn på saken her] ble tildelt Fritt Ords pris, var et utbredt argument til prisens forsvar at hun har en så annerledes og forfriskende stil. Hun er muligens ubehøvlet, ufin, udannet og ubehagelig, men hun er så frisk. Hun er en annerledes røst i en grå norsk offentlighet.

Og vi er ikke uenige. Monsen har en frisk stil. Hun er utvilsomt underholdende. Og morsom. Hvis du ikke tilfeldigvis havner i veien for hennes kraftsalver.

Og hun lar seg ikke stoppe av normale hemninger og sosiale konvensjoner. I blogosfæren er det for eksempel ansett som så vel ufint som diskrediterende å hitle noen. Monsen hitler i vei, uten å la seg stoppe av at det er platt, tåpelig og komisk. Og det er ganske friskt.

Det er ikke vår oppgave å mene noe om hva andre prisutdelere gjør med sine priser. Hvis Fritt Ord mener Monsen fortjener deres pris, vel så gjør hun sikkert det. Det vi derimot er helt sikre på, er at hun fortjener vår.

I våre statutter heter det:

Friskt ord er innstiftet for å fremme det friske ordskifte. Vårt fremste formål er å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge, særlig ved å stimulere det høylytte, det usaklige, det fjollete, det absurde, det merkverdige, det markskrikerske og det knekkebrødsprø i det offentlige ordskiftet.

Friskt ord ønsker å verne om mangfoldet i norsk debatt. Vi vil gjøre det ved å fremheve særegne røster som beriker den offentlige samtalen på måter som stemmer overens med et eller flere av kriteriene beskrevet over.

Og det gjør Monsen så absolutt. Dessverre ble vi først innstiftet i mai i år, så vi rakk aldri å belønne Monsen for hennes tidligere friskheter. Men de vil for alltid være en merkestein vi vil vurdere fremtidige kandidater ut fra.

Friskt Ords pris deles ut av en jury bestående av fremtredende bloggere (og jurylederen). Men vi er avhengige av gode innspill fra dere, våre trofaste lesere og bidragsytere. Vi vil derfor anmode om at dere gjør oss oppmerksomme på gode kandidater. I første omgang til prisen for juni 09.

For nå er tiden inne for å dele ut prisen for mai.

Arnfinn Pettersen
Oslo, 03. juni 2009

Reklame

Written by Arnfinn Pettersen

juni 3, 2009 kl. 7:34 am

Publisert i kåringer, Om Friskt ord

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: